• Przepisy
  • Chateaubriand w białym winie

Przepis

img

Chateaubriand w białym winie

SKŁADNIKI
    • 500g mięsa wołowego
    • Kilka kropel oliwy do posmarowania naczynia do pieczenia na chrupko
    • Kieliszek białego wina
    • 2 posiekane zielone cebulki
    • 150g masła
    • 3 łyżki stołowe śmietany
    • Sok z ½ cytryny
    • ½ łyżeczki bylicy
    • Sól
    • pieprz
sposób przygotowania

1. Wlej białe wino do naczynia przeznaczonego do gotowania w kuchence mikrofalowej, dodaj cebulę i wstaw do kuchenki, aby odparowało przez 6 minut, nastawiając moc na 750W.
2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i gotuj przez ok. 3 minuty (moc 750W), nie doprowadzając do zagotowania.  
3. Dodaj śmietanę, sok z połowy cytryny, bylicę, przypraw solą i pieprzem i gotuj przez minutę.
4. Posmaruj naczynie do pieczenia na chrupko tłuszczem i piecz w nim mięso przez 3-6minut. Kiedy upłynie połowa czasu, przewróć mięso. Po upieczeniu, odstaw mięso na 3-5 minut. Podaj z gorącym sosem.

 

Proszę , dodać kolejny produkt do porównania.

Porównaj ( urządzenia)

Proszę , dodać kolejny produkt do porównania.