Przepis

img

Duszona wołowina

SKŁADNIKI
    • Ok. 1kg pieczonej wołowiny
    • 1 łyżka stołowa oliwy, 1 łyżka stołowa masła
    • 1 kg obranej i pokrojonej w plasterki marchwi
    • 2 duże cebule pokrojone w plasterki
    • 500ml (1/2 l) bulionu z wołowiny
    • 2 liście laurowe
    • Sól, pieprz
Sposób przygotowania

1. Usmaż mięso na oliwie i maśle do zarumienienia. Posyp solą i pieprzem.
2. Zdejmij mięso z patelni i połóż cebulę na tłuszczu. Smaż do zarumienienia.    
3. Umieść cebulę w naczyniu przeznaczonym do gotowania w kuchence mikrofalowej i piekarniku, ułóż mięso na wierzchu.
4. Wypełnij naczynie marchwią z liśćmi laurowymi, posyp solą i pieprzem.  
5. Podgrzej bulion wołowy w naczyniu do gotowania w mikrofali przez 4 minuty, ustawiając moc na 900W, a następnie wylej go na mięso i marchew i przykryj.
6. Umieść naczynie na niższej kratce i gotuj korzystając z funkcji gotowania konwekcyjnego w temperaturze 175°C na mocy 160W przez 1-1.25 godziny. Po 40 minutach przewróć mięso i zamieszaj marchew. Podaj z purée ziemniaczanym lub ziemniakami w mundurkach.

 

Proszę , dodać kolejny produkt do porównania.

Porównaj ( urządzenia)

Proszę , dodać kolejny produkt do porównania.