Przepis

img

Lazania

SKŁADNIKI
    SOS MIĘSNY:
    • 500g mielonej wołowiny
    • 1 średnia cebula (ok. 100-125g), posiekana drobno
    • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
    • 15g masła (1 łyżka stołowa)
    • 500g pomidorów z puszki
    • 1, 5 kostki rosołowej z wołowiną + 100ml wody
    • Sól, pieprz, zioła
    SOS BIAŁY:
    • 50g masła
    • 40g mąki
    • 600ml mleka
    • Sól
    • Gałka muszkatołowa
    • 300g płatów lazanii
    • 40-50g startego parmezanu
    • Ok. 30g (2 łyżki stołowe) masła, w płatach
    • 100g grubo startej mozzarelli
Sposób przygotowania

1. Usmaż mięso z cebulą i czosnkiem na maśle zmieszanym z olejem.
2. Dodaj pomidory i zgniecione kostki rosołowe, wodę oraz przyprawy, gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, lub w czasie przygotowywania białego sosu.
3. Umieść masło w naczyniu przeznaczonym do gotowania w kuchence mikrofalowej. Rozpuść je, podgrzewając przez 1-1,5 minuty w kuchence nastawionej na moc 350W. Dodaj mąkę i mleko.
4. Nastaw moc na 750W i gotuj sos przez 6-7 minut do uzyskania gęstej konsystencji. Sos należy mieszać co minutę, aby nie przywarł do dna naczynia. Dopraw solą i gałką muszkatołową.
5. Jeżeli płaty lazanii wymagają ugotowania, umieść 3 lub 4 płaty lazanii w jednym naczyniu i ugotuj lekko w gorącej osolonej wodzie. Następnie osusz, rozkładając je na czystych ręcznikach kuchennych i wycierając do sucha. Jeżeli płaty lazanii nie wymagają gotowania lub są świeżo upieczone, pomiń ten punkt.
6. Posmaruj prostokątne naczynie (30x20cm) przeznaczone do użytku w piekarniku i kuchence mikrofalowej masłem, wylej warstwę sosu mięsnego na dno naczynia, przykryj płatem lazanii, wylej warstwę białego sosu i posyp mozzarellą.  
7. Wylej kolejne warstwy sosu na pozostałe plastry lazanii. Na wierzchu umieść parmezan i płatki masła.
8. Umieść naczynie na niższej półce i upiecz korzystając z funkcji „Forced Air Combi” w temperaturze 200-210°C 160W przez 23-25 minut.

 

Proszę , dodać kolejny produkt do porównania.

Porównaj ( urządzenia)

Proszę , dodać kolejny produkt do porównania.