Przepis

img

Strudel z jabłkami

SKŁADNIKI
    • 2 plastry ciasta francuskiego o wadze 220-240g każdy
    • 6 jabłek
    • 1 pomarańcza
    • 50g orzechów włoskich
    • 50g orzeszków piniowych
    • 1 łyżeczka (5ml) startego cynamonu
    • 50g rodzynek
    • 50ml rumu
    • 50g cukru
    • 100g bułki tartej
    Do posmarowania ciasta:
    • 1 jajko
    • 50ml mleka
Sposób przygotowania

1. Namocz rodzynki w rumie przez jakiś czas.
2. Obierz jabłka i pokrój je na plasterki. Następnie zmieszaj z posiekanymi orzechami włoskimi, orzeszkami piniowymi, cukrem, skórką pomarańczy i cynamonem.
3. Połóż jeden plaster ciasta francuskiego na drugim, a następnie połącz je w jeden kawałek wałkując wałkiem do ciasta.
4. Dodaj rodzynki i bułkę tartą do jabłek zmieszanych z bakaliami. Bułka tarta wchłonie sok wydzielany przez jabłka.  
5. Wylej masę jabłkową na ciasto i zwiń wzdłuż.  
6. Uformuj zwinięte ciasto w kształt koła i umieść w naczyniu do pieczenia na chrupko. Papier z ciasta francuskiego rozłóż na spodzie naczynia. Ciasto powinno być lekko ściśnięte.
7. Zrób kilka nacięć w cieście i posmaruj je masą z jajek i mleka.
8. Upiecz korzystając z funkcji Crisp przez 15-16 minut.

 

Proszę , dodać kolejny produkt do porównania.

Porównaj ( urządzenia)

Proszę , dodać kolejny produkt do porównania.