• Przepisy
  • Tarta ze szpinakiem i ricottą

Przepis

img

Tarta ze szpinakiem i ricottą

SKŁADNIKI
    • 500g ciasta francuskiego
    • 500g mrożonego szpinaku
    • 300g solonej ricotty
    • 1 jajko
    • 1 żółtko jajka
    • Mleko
    • 30g parmezanu
    • 30g pecorino, gałka muszkatołowa, pieprz
    • 5 plasterków sera topionego
    • 2 łyżki stołowe bułki tartej
Sposób przygotowania

1. Ugotuj szpinak, a następnie wyciśnij z niego wodę, posiekaj na grube kawałki, dodaj ricottę, jajko, sery, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.  
2. Posyp naczynie do pieczenia na chrupko bułką tartą, podziel ciasto francuskie na dwie porcje, wyłóż jedną część do naczynia, tworząc grubszą warstwę na brzegach.
3. Przykryj ciasto pokrojonym serem, następnie wylej warstwę szpinaku zmieszanego z serami. Przykryj kolejną warstwą ciasta francuskiego, sklej brzegi, ponakłuwaj widelcem i posmaruj żółtkiem rozmieszanym z odrobiną mleka. Piecz przez 12 minut, korzystając z funkcji Crisp.

 

Proszę , dodać kolejny produkt do porównania.

Porównaj ( urządzenia)

Proszę , dodać kolejny produkt do porównania.