DomPrzepisyCiasto millefeuille z bitą śmietaną i malinami
Ciasto millefeuille z bitą śmietaną i malinami
Przygotowanie:25 min
Czas gotowania: minNajwyższy Szef Kuchni:11 minut minSzef Więcej:9 minut min
Składniki
2 łyżki cukier puder
150 g ciasto francuskie
½ cytryna
4 żółtka
60 g cukier drobno mielony
30 g skrobia kukurydziana
50 g maliny
1 laska wanilii
Przygotowanie
1.
W misce ubij żółtka z cukrem na gładką masę.
2.
Dodaj skrobię kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
3.
Dodaj mleko, laskę wanilii i skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj, aż będzie masa będzie gładka.
4.
Przykryj miskę przezroczystą folią nadającą się do gotowania w kuchence mikrofalowej i wstaw do mikrofalówki: ustaw moc na 750 W, a czas na 2 minuty (jeśli robisz 2 porcje, 4 minuty – 4 porcje).
5.
W tym czasie rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój je w prostokąty o szerokości około 1 palca.
6.
Umieść prostokąty na talerzu i posyp cukrem pudrem.
7.
Umieść talerz w kuchence mikrofalowej, wybierz funkcję Crisp i ustaw czas gotowania na 11 minut.
8.
Po przygotowaniu ciasta francuskiego umieść ciasto na talerzu, przekładając na przemian warstwy kremu na warstwach ciasta francuskiego. Następnie udekoruj malinami i przykryj małymi kwiatami jadalnymi.