1.- Wymieszaj sok z pomarańczy, sok z cytryny i startą skórkę z pomarańczy dodając szczyptę solii i pieprzu. Połącz z oliwą delikatnie ubijając. Posiekaj drobno szczypiorek i dodaj do mieszanki. Przykryj powstały vinaigrette i odstaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
2.- W międzyczasie umyj szparagi, obierz zdrewniałą zewnętrzną skórkę i odetnij końce. Używając obieraczki do szparagów zestrugaj szparagi na cienkie plastry. Połącz z dwiema łyżkami stołowymi sosu vinaigrette, dopraw solą i pieprzem. Usuń gniazdo nasienne z papryczki chili i pokrój w cieniutkie paski. Dodaj do szparagów i przenieś wszystko do odpowiedniego płaskiego naczynia.
3.- FIlety z łososia posyp solą i pieprzem. Połóż na szparagach w naczyniu płaską stroną do dołu. Przykryj i piecz w mikrofalówce na mocy 650W przez około 10 do 12 minut. Łososia należy dopiec, tj mięso ze środkowej części fileta powinno być matowe. Skrop z wierzchu pozostałym sosem vinaigrette i podawaj.