Darmowa dostawa z wniesieniem

50 zł rabatu za zapisanie się do newslettera

Aż 30 dni na zwrot produktu

DomPrzepisyFilet z łososia ze szparagami
Filet z łososia ze szparagamiFilet z łososia ze szparagami
Przygotowanie:1 min
Czas gotowania:1 min
Filet z łososia ze szparagami
Składniki
  • - sól i pieprz
  • 6 łyżek oliwa
  • 2–3 łyżki stołowe świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
  • 1 łyżka stołowa świezo wyciśnięty sok z cytryny
  • ½ łyżki skórka z pomarańczy
  • ½ pęczek szczypiorku
  • 300 g szparagi białe
  • 250 g szparagi zielone
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 (po 200g) filet z łososia
Przygotowanie
    1.
  • Wymieszaj sok z pomarańczy, sok z cytryny i startą skórkę z pomarańczy dodając szczyptę solii i pieprzu. Połącz z oliwą delikatnie ubijając. Posiekaj drobno szczypiorek i dodaj do mieszanki. Przykryj powstały vinaigrette i odstaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  • 2.
  • W międzyczasie umyj szparagi, obierz zdrewniałą zewnętrzną skórkę i odetnij końce. Używając obieraczki do szparagów zestrugaj szparagi na cienkie plastry. Połącz z dwiema łyżkami stołowymi sosu vinaigrette, dopraw solą i pieprzem. Usuń gniazdo nasienne z papryczki chili i pokrój w cieniutkie paski. Dodaj do szparagów i przenieś wszystko do odpowiedniego płaskiego naczynia.
  • 3.
  • FIlety z łososia posyp solą i pieprzem. Połóż na szparagach w naczyniu płaską stroną do dołu. Przykryj i piecz w mikrofalówce na mocy 650W przez około 10 do 12 minut. Łososia należy dopiec, tj mięso ze środkowej części fileta powinno być matowe. Skrop z wierzchu pozostałym sosem vinaigrette i podawaj.