Darmowa dostawa z wniesieniem

50 zł rabatu za zapisanie się do newslettera

Aż 30 dni na zwrot produktu

DomPrzepisyKieszonki z bakłażana nadziewane szynką i serem z dodatkiem bazylii
Kieszonki z bakłażana nadziewane szynką i serem z dodatkiem bazyliiKieszonki z bakłażana nadziewane szynką i serem z dodatkiem bazylii
Przygotowanie:8 min
Czas gotowania:10 min
Kieszonki z bakłażana nadziewane szynką i serem z dodatkiem bazylii
Składniki
  • do smaku bułka tarta
  • 2 jajka
  • 1 1 duży bakłażan
  • 120 g szynka
  • 60 g ser ciągnący się
  • kilka listków bazykia
  • do smaku oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie
    1.
  • Na początek umyj bakłażana, usuń łodygę i krajalnicą, mandoliną lub ostrym nożem pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. (około 8 plasterków)
  • 2.
  • Teraz pokrój ser na plasterki.
  • 3.
  • Owiń ser i liść bazylii wokół plastra szynki, tworząc małe kieszonki i włóż po jednej do każdego kawałka bakłażana.
  • 4.
  • Potem złóż każdy nadziewany plasterek na pół i zabezpiecz go jedną lub dwiema wykałaczkami.
  • 5.
  • Najpierw zanurz plastry w rozmieszanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • 6.
  • Włącz kuchenkę i ustaw na niej duży garnek ze sporą ilością oliwy z oliwek.
  • 7.
  • Smaż na głębokim tłuszczu kieszonki w temperaturze około 180 stopni, aż się zezłocą. Osusz na papierowych ręcznikach i podawaj na gorąco.