Darmowa dostawa z wniesieniem

50 zł rabatu za zapisanie się do newslettera

Aż 30 dni na zwrot produktu

DomPrzepisyRisotto grzybowo-szafranowe
Risotto grzybowo-szafranoweRisotto grzybowo-szafranowe
Przygotowanie:30 min
Czas gotowania:27 min
Risotto grzybowo-szafranowe
Składniki
  • 25 g masło
  • 1 mała posiekana cebula
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 30 g suchej wagi grzyby
  • 1 saszetka szafran
  • 350 g ryż
  • 100 ml wino białe wytrawne
  • 50 g starty ser
  • 700 m wrzący wywar - wywar można podgrzać w mikrofalówce przez 5-6 minut.
Przygotowanie
    1.
  • Grzyby namocz w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie do miękkości. Odcedź. Pokrój grubo i wymieszaj z posiekaną cebulą, czosnkiem i masłem w naczyniu przeznaczonym do mikrofali. Przykryj i włóż do mikrofalówki na 4 minuty ustawiając moc 750W i mieszając w połowie czasu gotowania.
  • 2.
  • Dodaj ryż i wino, pomieszaj i znowu włóż do kuchenki, bez pokrywki, na 3 minuty na mocy 750 W.
  • 3.
  • Wlej gorący bulion i dodaj szafran. Zamieszaj, przykryj i gotuj na mocy 750W przez 6-7 minut. Ponownie delikatnie pomieszaj i gotuj jeszcze na 750W przez 7-8 minut.
  • 4.
  • Wyjmij z kuchenki, dodaj tarty ser i dobrze pomieszaj. Dopraw do smaku i przed podaniem na kilka minut odstaw.