Darmowa dostawa z wniesieniem

50 zł rabatu za zapisanie się do newslettera

Aż 30 dni na zwrot produktu

DomPrzepisyZiemniaczane krokiety z ziołami
Ziemniaczane krokiety z ziołamiZiemniaczane krokiety z ziołami
Przygotowanie:10 min
Czas gotowania:20 min
Ziemniaczane krokiety z ziołami
Składniki
  • do dmaku sól i pieprz
  • 50 g mąka
  • 60 g parmezan
  • kilka gałązek tymianek
  • 150 g bułka tarta
  • 2 jajka
  • 500 g gotowane ziemniaki
  • kilka listków szałwia
  • kilka gałązek cząber
  • wystarczająca ilość do smażenia olej arachidowy
Przygotowanie
    1.
  • Zacznij od ugniatania ziemniaków, kiedy są jeszcze ciepłe.
  • 2.
  • Odstaw je do ostygnięcia, następnie dodajmąkę, połowę bułki tartej, drobno zmielone liście tymianku, cząbru i szałwii, jedno jajko, sól, pieprz i parmezan do uzyskania gładkiej masy.
  • 3.
  • Następnie wilgotnymi dłońmi formuj z ciasta ziemniaczanego krokiety w kształcie walców. Każdy maczaj w ubitym jajku, a następnie w bułce tartej, upewniając się, że dobrze przylegają do krokietów.
  • 4.
  • Włącz kuchenkę i postaw na niej pojemną patelnię z dużą ilością oleju arachidowego.
  • 5.
  • Smaż krokiety w temperaturze około 180°C do całkowitego zarumienienia. Odcedź je na papierowych ręcznikach i podawaj na gorąco!