Kup promocyjną zmywarkę i odbierz roczny zapas kapsułek Fairy > SPRAWDŹ

Lorem Ipsum

Lorem Ipsum

Lorem Ipsum

Techniki gotowania

Techniki gotowania

W naszej prostej instrukcji podaliśmy rekomendowane temperatury dla różnych metod gotowania, dzięki którym przygotowane potrawy są zawsze idealnie przygotowane i równomiernie upieczone. Dzięki temu Ty możesz skupić się na tym, co najważniejsze - delektowaniu się swoimi kulinarnymi dziełami.

Idealna temperatura dla precyzyjnych rezultatów

Roztapianie

Idealny do roztapiania produktów takich jak czekolada czy masło.

45° Idealne dopasowanie temperatury

45°-55° Zakres temperatury w zależności od preferencji

Porady kulinarne

Rozprowadź produkty po całej powierzchni patelni przed rozpoczęciem gotowania. Reguluj temperaturę stopniowo o 5°C, zgodnie z własnymi preferencjami. Mieszaj od czasu do czasu, jeśli chcesz przyspieszyć proces roztapiania się produktów.

Rekomendacje

Naczynie do gotowania: rondel lub patelnia Podgrzewanie: niewymagane Składniki: czekolada lub masło, rozprowadzić równomiernie po powierzchni naczynia Pokrywka: opcjonalnie Przybory: szpatułka lub łyżka

Utrzymywanie ciepła

Idealny do utrzymywania potraw w odpowiedniej temperaturze przed podaniem.

80° Idealne dopasowanie temperatury

70°-100° Zakres temperatury w zależności od preferencji

Porady kulinarne

Należy używać tylko bezpośrednio po gotowaniu. Nie jest konieczne przykrywanie pokrywką. Temperaturę należy regulować z dokładnością do 5°C. W przypadku płynnych potraw może być konieczne zwiększenie temperatury. Nie pozostawiaj żywności w temperaturze pokojowej na dłużej niż godzinę.

Rekomendacje

Naczynie do gotowania: dowolne Podgrzewanie: niewymagane Składniki: gotowane potrawy, które powinny być ciepłe przed podaniem (nie pozostawiać w temperaturze pokojowej dłużej niż 1 godzinę) Pokrywka: opcjonalnie Przybory: łyżka

Gotowanie na parze

Idealny do gotowania na parze warzyw, ryb czy pierogów.

Krok 1: poziom mocy 16 przez 10 minut Krok 2: poziom mocy 11 Idealne dopasowanie temperatury

Poziomy mocy: 9-13 Zakres temperatury w zależności od preferencji

Porady kulinarne

Do przygotowania tego przepisu potrzebny będzie garnek do gotowania na parze. Napełnij garnek co najmniej 1,5 litra, a maksymalnie 2,5 litra wody. Umieść składniki wewnątrz pojemnika do gotowania na parze. Przykryj na cały czas gotowania. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, używaj pokrywki bez otworu, aby zapewnić równomierne gotowanie na parze.<br /> Po pierwszym etapie podgrzewania wody, płyta umożliwi precyzyjną regulację poziomu pary zgodnie z Twoimi preferencjami.<br /> W razie potrzeby zmień poziom mocy. Wybór będzie ograniczony do poziomów od 9 do 13. Należy pamiętać, że w przypadku nadmiernego zwiększenia mocy istnieje większe prawdopodobieństwo wyparowania wody.

Rekomendacje

Naczynie do gotowania: garnek do gotowania na parze, średnica dna 18-23 cm Podgrzewanie: niewymagane Składniki: produkty, od 1,5l do 2,5l wody Pokrywka: wymagana, bez otworów Przybory: widelec, łyżka lub szpatułka

Gotowanie na wolnym ogniu

Idealny do długiego gotowania na wolnym ogniu sosów i zup, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

130° Następnie ustaw na 120° Idealne dopasowanie temperatury

80°- 150° Zakres temperatury w zależności od preferencji

Porady kulinarne

Wlej płyn do wysokości od 1 do 5 cm. Reguluj temperaturę co 5°C w zależności od intensywności duszenia, jaką chcesz uzyskać. Zależy to od konsystencji i ilości płynu. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, od czasu do czasu mieszaj potrawę.

Rekomendacje

Naczynie do gotowania: rondel, garnek lub patelnia, średnica dna 18-23 cm Podgrzewanie: niewymagane Składniki: dania płynne (zupy/sosy) Pokrywka: opcjonalnie Przybory: łyżka

Konfitowanie

Idealny do długiego i wolnego gotowania potraw w oleju o obniżonej temperaturze.

130° Idealne dopasowanie temperatury

110°-140° Zakres temperatury w zależności od preferencji

Porady kulinarne

Dodaj co najmniej jedną łyżkę stołową oleju do patelni o średnicy co najmniej 18 cm i nie większej niż 23 cm. Umieść jedzenie na patelni przed rozpoczęciem przepisu.<br /> Aby uzyskać najlepsze rezultaty, od czasu do czasu mieszaj lub obracaj potrawę. Precyzyjnie reguluj temperaturę w odstępach co 5°C, aby uzyskać mniej lub bardziej złocisty kolor.

Rekomendacje

Naczynie do gotowania: patelnia, średnica dna 18-23 cm Podgrzewanie: niewymagane Składniki: przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy dodaj na patelnię olej i produkty do przyrządzenia Pokrywka: opcjonalnie Przybory: łyżka lub szpatułka

Glazurowanie

Idealny do przyrządzania pieczeni lub mięsa smażonego na patelni, a także do wzbogacania smaku sosów i sosów winegret.

130° Idealne dopasowanie temperatury

110°-150° Zakres temperatury w zależności od preferencji

Porady kulinarne

Wlej płyn do glazurowania na rozgrzaną patelnię. Możesz użyć wina, octu, piwa, cydru lub soku. Możesz również dodać łyżeczkę skrobi kukurydzianej lub mąki, aby szybciej uzyskać gęstszą konsystencję. Reguluj temperaturę w odstępach co 5°C, aby uzyskać nieco bardziej lub mniej intensywny ogień. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, mieszaj sos i gotuj, aż osiągnie pożądaną konsystencję. W razie potrzeby przecedzić sos przez sito o drobnych oczkach.

Rekomendacje

Naczynie do gotowania: patelnia Podgrzewanie: niewymagane Składniki: płyn do glazurowania i łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki (do przesiania) Pokrywka: opcjonalnie Przybory: łyżka lub szpatułka

Smażenie jajecznicy

Idealny do przyrządzania jajecznicy z ulubionymi dodatkami.

150° Idealne dopasowanie temperatury

130°-180° Zakres temperatury w zależności od preferencji

Porady kulinarne

Do przygotowania idealnej jajecznicy użyj patelni z nieprzywierającą powłoką. Rozprowadź tłuszcz po patelni ze stali nierdzewnej, aby zapobiec przywieraniu. Używaj tłuszczów, które mogą być podgrzewane do wysokich temperatur.Płyta wydaje sygnał dźwiękowy, gdy jest nagrzana. Po podgrzaniu dodaj olej/masło i potrawę. Cały czas mieszaj potrawę. Reguluj temperaturę w odstępach co 5°C do uzyskania idealnej konsystencji.

Rekomendacje

Naczynie do gotowania: patelnia z nieprzywierającą powłoką Podgrzewanie: wymagane Składniki: jajka, tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia (masło klarowane lub olej słonecznikowy/arachidowy) Pokrywka: opcjonalnie Przybory: łyżka lub szpatułka

Karmelizowanie

Idealne do karmelizowania cebuli, warzyw, grzybów i owoców.

150° Idealne dopasowanie temperatury

130°-180° Zakres temperatury w zależności od preferencji

Porady kulinarne

Dodaj wszystkie produkty i przyprawy/dodatki na patelnię przed rozpoczęciem przepisu. Aby uzyskać optymalne rezultaty, od czasu do czasu mieszaj lub obracaj potrawę. Delikatnie reguluj temperaturę w odstępach co 5°C, aby uzyskać idealnie skarmelizowane potrawy.

UWAGA: ten przepis NIE jest przeznaczony do karmelizowania cukru do ciasta.

Rekomendacje

Naczynie do gotowania: patelnia Podgrzewanie: niewymagane Składniki: produkty spożywcze i przyprawy - dodaj na patelnię przed rozpoczęciem gotowania Pokrywka: opcjonalnie Przybory: łyżka lub szpatułka

Saute

Idealny do smażenia warzyw i grzybów w niewielkiej ilości tłuszczu.

180° Idealne dopasowanie temperatury

130°- 200° Zakres temperatury w zależności od preferencji

Porady kulinarne

Włącz płytę indukcyjną, po zakończeniu podgrzewania dodaj olej lub masło, a następnie potrawę.<br /> Od czasu do czasu zamieszaj lub obróć potrawę.

Jeśli używasz patelni ze stali nierdzewnej koniecznie posmaruj ją tłuszczem, aby zapobiec przywieraniu potraw.

Rekomendacje

Naczynie do gotowania: rondel lub patelnia, średnica dna 18-23 cm Podgrzewanie: wymagane Składniki: mięso, owoce morza i/lub warzywa, tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia (masło klarowane lub olej słonecznikowy) Pokrywka: opcjonalnie Przybory: łopatka lub szczypce

Smażenie na Woku (Stir-Fry)

Idealne do szybkiego smażenia potraw na dużym ogniu na lekko naoliwionej patelni typu wok przy jednoczesnym ciągłym mieszaniu.

180° Idealne dopasowanie temperatury

150°-200° Zakres temperatury w zależności od preferencji

Porady kulinarne

Płyta wydaje sygnał dźwiękowy, gdy jest nagrzana. Po podgrzaniu dodaj olej/masło i potrawę. Rozprowadź tłuszcz po patelni ze stali nierdzewnej, aby zapobiec przywieraniu. Używaj tłuszczów, które mogą być podgrzewane do wysokich temperatur. Cały czas mieszaj potrawę. Reguluj temperaturę w odstępach co 5°C. Maksymalna temperatura 200°C. Używaj ostrożnie.

Rekomendacje

Naczynie do gotowania: rondel lub patelnia, średnica dna 18-23 cm Podgrzewanie: wymagane Składniki: mięso, owoce morza i/lub warzywa, tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia (masło klarowane lub olej słonecznikowy) Pokrywka: opcjonalnie Przybory: łopatka lub szczypce

Smażenie na patelni

Idealne do smażenia różnych potraw na patelni z niewielką ilością tłuszczu.

180° Idealne dopasowanie temperatury

150°-200° Zakres temperatury w zależności od preferencji

Porady kulinarne

Płyta wydaje sygnał dźwiękowy, gdy jest nagrzana. Po podgrzaniu dodaj olej/masło i potrawę. Rozprowadź tłuszcz po patelni ze stali nierdzewnej, aby zapobiec przywieraniu. Używaj tłuszczów, które mogą być podgrzewane do wysokich temperatur. Od czasu do czasu mieszaj/obracaj. Reguluj temperaturę w odstępach co 5°C. Maksymalna temperatura 200°C. Używaj ostrożnie.

Rekomendacje

Naczynie do gotowania: patelnia Podgrzewanie: wymagane Składniki: mięso, owoce morza i/lub warzywa, tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia (masło klarowane lub olej słonecznikowy) Pokrywka: opcjonalnie Przybory: łopatka lub szczypce

Przyrumienianie

Idealne do przyrumieniania kawałków mięsa lub chleba na grzanki i tosty.

180° Idealne dopasowanie temperatury

150°-200° Zakres temperatury w zależności od preferencji

Porady kulinarne

Aby przyrumienić mięso, użyj oleju na patelni ze stali nierdzewnej lub wybierz patelnię z powłoką nieprzywierającą ułatwiającą czyszczenie. Płyta wydaje sygnał dźwiękowy, gdy jest nagrzana. Po podgrzaniu dodaj olej/masło i potrawę. Od czasu do czasu mieszaj/obracaj. Reguluj temperaturę w odstępach co 5°C do momentu idealnego przyrumienienia.

Rekomendacje

Naczynie do gotowania: patelnia z nieprzywierającą powłoką Podgrzewanie: niewymagane Składniki: tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia (masło klarowane lub olej słonecznikowy/arachidowy), mięso, chleb, pieczywo tostowe Pokrywka: opcjonalnie Przybory: łyżka lub szpatułka

Przysmażanie

Idealny do uzyskania brązowej, przyrumienionej skórki na mięsie, rybach i drobiu.

200° Idealne dopasowanie temperatury

180°-200° Zakres temperatury w zależności od preferencji

Porady kulinarne

Płyta wydaje sygnał dźwiękowy, gdy jest nagrzana. Po podgrzaniu dodaj olej/masło i potrawę. Rozprowadź tłuszcz po patelni ze stali nierdzewnej, aby zapobiec przywieraniu. Używaj tłuszczów, które mogą być podgrzewane do wysokich temperatur. Od czasu do czasu mieszaj/obracaj. Reguluj temperaturę w odstępach co 5°C. Maksymalna temperatura 200°C. Używaj ostrożnie.

Rekomendacje

Naczynie do gotowania: rondel lub patelnia, średnica dna 18-23 cm Podgrzewanie: wymagane Składniki: mięso, ryby, drób Pokrywka: opcjonalnie Przybory: łopatka lub szczypce

Grillowanie

Idealny do grillowania mięsa, ryb i warzyw na suchej patelni.

200° Idealne dopasowanie temperatury

160°-200° Zakres temperatury w zależności od preferencji

Porady kulinarne

Płyta wydaje sygnał dźwiękowy, gdy jest nagrzana. Po podgrzaniu dodaj olej/masło i potrawę. Rozprowadź tłuszcz po patelni ze stali nierdzewnej, aby zapobiec przywieraniu. Używaj tłuszczów, które mogą być podgrzewane do wysokich temperatur. Od czasu do czasu mieszaj/obracaj. Reguluj temperaturę w odstępach co 5°C. Maksymalna temperatura 200°C. Używaj ostrożnie.

Rekomendacje

Naczynie do gotowania: rondel lub patelnia Podgrzewanie: wymagane Składniki: mięso, ryby, drób Pokrywka: opcjonalnie Przybory: łopatka lub szczypce

Zastanawiasz się, jaka temperatura będzie idealna dla Twoich potraw?

Polecane płyty grzewcze