Darmowa dostawa z wniesieniem

50 zł rabatu za zapisanie się do newslettera

Aż 30 dni na zwrot produktu

DomPrzepisyPieczony indyk ze szpinakiem i cytryną
Pieczony indyk ze szpinakiem i cytrynąPieczony indyk ze szpinakiem i cytryną
Przygotowanie:15 min
Czas gotowania:60 min
Pieczony indyk ze szpinakiem i cytryną
Składniki
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnek
  • pół kieliszka białe wino
  • 1 filet z piersi z indyka
  • 150 g boczek
  • 70 g ser edamski
  • 500 g szpinak - ugotowany i dobrze odsączony
  • - skórka z dwóch cytryn
  • 100 g orzechy włoskie
  • do smaku szałwia i rozmaryn
Przygotowanie
    1.
  • Dopraw pierś z indyka solą i pieprzem.
  • 2.
  • Ułóż na mięsie szpinak, posiekane orzechy włoskie, startą cytrynę i ser edamski.
  • 3.
  • Zwiń filet w roladkę, następnie zawiń go w plastry boczku i zawiąż sznurkiem do gotowania.
  • 4.
  • Włącz płytę i ustaw na niej patelnię z wysokimi brzegami.
  • 5.
  • Dodaj oliwę z oliwek extra vergine, dodaj ząbek czosnku, szałwię i rozmaryn.
  • 6.
  • Smaż wszystko na wolnym ogniu, aby składniki dobrze się wymieszały. Następnie połóż indyka na patelni.
  • 7.
  • Przyrumień mięso ze wszystkich stron, polej białym winem i pozostaw do odparowania. Następnie dodaj sól i pieprz i przykryj.
  • 8.
  • Teraz gotuj na średnim ogniu przez około 50 minut, pozostawiając patelnię odkrytą przez ostatnie 10 minut.