Darmowa dostawa z wniesieniem

50 zł rabatu za zapisanie się do newslettera

Aż 30 dni na zwrot produktu

DomPrzepisyPlacek ze szpinakiem i serem ricotta
Placek ze szpinakiem i serem ricottaPlacek ze szpinakiem i serem ricotta
Przygotowanie:25 min
Czas gotowania:12 min
Placek ze szpinakiem i serem ricotta
Składniki
  • odrobina mleko
  • 500 g ciasto francuskie
  • 500 g mrożony szpinak
  • 300 g solona ricotta
  • 1 roztrzepane żółtko jaja
  • 30 g parmezan
  • 30 g pecorino
  • - gałka muszkatołowa
  • szczypta pieprz
  • 5 ser żółty w plastrach
Przygotowanie
    1.
  • Ugotuj szpinak do miękkości i odsącz zbędną wodę. Grubo posiekaj i połącz w misce z ricottą, jajkiem, parmezanem, pecorino, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  • 2.
  • Talerz crisp® wysyp bułką tartą. Rozwałkuj ciasto na osypanej mąką powierzchni i podziel na pół. Upewnij się, że obie połówki są wystarczająco duże i mają odpowiedni kształt, by zmieścić się w formie. Umieść jedną połowę ciasta na talerzu crisp®, upewnij się, że brzegi są nieco grubsze.
  • 3.
  • Na spodzie z ciasta rozłóż plastry sera, a na to rozłóż równomiernie mieszaninę szpinakowo-serową. Na całość połóż drugi płat ciasta. Zlep brzegi, wierzch pokłuj widelcem i posmaruj rozbitym żółtkiem z odrobiną mleka. Piecz przez 12 minut używając funkcji crisp®.