1. Na początek oczyść krewetki: usuń pancerze i ogony oraz przewody pokarmowe.
2. Następnie przepłucz krewetki zimną wodą i posiekaj grubo nożem.
3. Teraz filety dorady obierz ze skóry, usuń zgorzelinę i ości, a następnie za pomocą noża do krojenia mięsa (duży nóż kuchenny) pokrój w drobną kostkę.
4. Mikserem połącz pokrojony chleb bez skórki z ziołami, a następnie dodaj jajko.
5. W misce wymieszaj mięso ryb i skorupiaków doprawione skórką z cytryny, dodaj sok imbirowy (uzyskany przez tarcie korzenia na kawałku białego papierowego ręcznika), a następnie wyciśnij, dopraw solą i pieprzem.
6. Do masy dodaj pastę z chleba i ziół. Wilgotnymi dłońmi formuj małe kule o średnicy 2 cm. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj do niej kilka łyżek bułki tartej.
7. Obtocz kulki w bułce tartej zmieszanej z migdałami.
8. Włącz kuchenkę, umieść naczynie z pulpetami zalanymi dużą ilością oleju arachidowego i smaż w temperaturze około 170°C. Natychmiast podawaj.