Imbirowe klopsiki z owocami morza

Czas przygotowania
25 Protokoły
Czas gotowania
10 Protokoły
W tym daniu na bazie krewetek królewskich (mazzancolle) i labraksa świeżość morza ożywia ostry smak imbiru, starożytnej przyprawy, która w wielu współczesnych przepisach zyskuje nową młodość. Miłośnicy owoców morza nie będą zawiedzeni, ponieważ to wyjątkowo udane zestawienie.

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • do smaku bułka tarta
  • 1 jajka
  • kilka gałązek koperek
  • 2 gałązki majeranek
  • - olej arachidowy
  • 150 g miazga z surowych krewetek
  • 150 g filet z okonia morskiego (lub dorady)
  • 2 kromki krojony bochenek chleba
  • 1 skórka z cytrynny
  • 1 kawałek imbir
  • 40 g płatki migdałów
Sposób przygotowania

1. Na początek oczyść krewetki: usuń pancerze i ogony oraz przewody pokarmowe.

2. Następnie przepłucz krewetki zimną wodą i posiekaj grubo nożem.

3. Teraz filety dorady obierz ze skóry, usuń zgorzelinę i ości, a następnie za pomocą noża do krojenia mięsa (duży nóż kuchenny) pokrój w drobną kostkę.

4. Mikserem połącz pokrojony chleb bez skórki z ziołami, a następnie dodaj jajko.

5. W misce wymieszaj mięso ryb i skorupiaków doprawione skórką z cytryny, dodaj sok imbirowy (uzyskany przez tarcie korzenia na kawałku białego papierowego ręcznika), a następnie wyciśnij, dopraw solą i pieprzem.

6. Do masy dodaj pastę z chleba i ziół. Wilgotnymi dłońmi formuj małe kule o średnicy 2 cm. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj do niej kilka łyżek bułki tartej.

7. Obtocz kulki w bułce tartej zmieszanej z migdałami.

8. Włącz kuchenkę, umieść naczynie z pulpetami zalanymi dużą ilością oleju arachidowego i smaż w temperaturze około 170°C. Natychmiast podawaj.