LighthouseA red and white lighthouse

Filet z okonia morskiego z sosem salmoriglio

Czas przygotowania
20 Protokoły
Czas gotowania
Chef plus: 7 minut
Supreme Chef: 8 minut
Salmoriglio to najbardziej znany tradycyjny sycylijski sos używany do mięsa i ryb. Jego nazwa pochodzi od oregano, które jest jednym z jego głównych składników. W tej aromatycznej wersji wykorzystano miętę, a do cytryny dodano pomarańczę, tworząc wyjątkowo ciekawe połączenie.

Składników

  • szczypta sól
  • 4 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnek
  • 1 pomarańcza
  • 2 listki mięta
  • szczypta biały pieprz
  • 4 filety okoń morski, filety – po 150 g każdy
Sposób przygotowania

1. W misce zemulguj sok z owoców cytrusowych z oliwą, posiekaną miętą, solą i pieprzem.

2. Pokrojone ukośnie filety z okonia morskiego zanurz obustronnie w mieszance oleju i owoców cytrusowych, aby nadać im smak.

3. Odcedź filety z okonia morskiego z marynaty, następnie ułóż je na talerzu.

4. Umieść talerz w kuchence mikrofalowej, wybierz funkcję Crisp i ustaw czas gotowania na 8 minut.

5. Po ugotowaniu filetów udekoruj je startą skórką z cytryny i pomarańczy, następnie dodaj olej i mieszankę owoców cytrusowych i podawaj.