LighthouseA red and white lighthouse

Krem z dyni

Czas przygotowania
40 Protokoły
Czas gotowania
35 Protokoły

Składników

  • 1 duża cebula
  • 800 g dynia
  • 200 g śmietana
  • 500 ml wywar - baza do zup
  • szczypta sól i pieprz
Sposób przygotowania

1. Obierz dynię i pokrój miąższ w bardzo drobną kostkę. Posiekaj drobno cebulę i umieść warzywa w dość sporym naczyniu odpowiednim do stosowania w mikrofali.

2. Ogrzej wywar (bulion) przez 4 minuty w kuchence mikrofalowej nastawionej na pełną moc.

3. Wrzącym wywarem zalej warzywa, przykryj i gotuj na mocy 650 W przez 20 minut.

4. Po ugotowaniu zmiksuj warzywa za pomocą ręcznego blendera i dodaj śmietanę, aby uzyskac kremową konsystencję.

5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, odstaw na parę minut i podawaj z grzankami z chleba. Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak, udekoruj świeżo posiekaną zieloną pietruszką.