LighthouseA red and white lighthouse

Miętowa babka z rumem

Czas przygotowania
45 Protokoły
Czas gotowania
Chef Plus: 20 minut
Supreme Chef: 20 minut
Kto nigdy nie miał ochoty na pyszną babkę z rumem? To ciasto wystarczająco miękkie, aby było wilgotne po nasączeniu w aromatycznym syropie, co jest kluczem do sukcesu.

Składników

  • 125 g mąka
  • 50 g masło
  • 15 ml mleko
  • 500 ml woda
  • 15 g tymianek
  • 1 cytryna
  • 2 jajka
  • 30 g bazylia
  • 1 żółtka
  • 30 g mięta
  • 15 g drożdże piwowarskie
  • 15 g cukier drobno mielony
  • szczypta sół
  • 250 g cukier trzcinowy
  • 250 ml rum
Sposób przygotowania

1. Do miski wsyp mąkę i drożdże i krótko wymieszaj mikserem.

2. W drugiej misce dokładnie wymieszaj mleko, jajka i żółtko.

3. Dodaj cukier i sól, a następnie ponownie wymieszaj.

4. Mieszankę jajek i mąki ugniataj w mikserze.

5. Dodaj masło w temperaturze pokojowej i wmieszaj do ciasta.

6. Przełóż ciasto do woreczka cukierniczego i wlej do posmarowanych masłem foremek, wypełniając je do około 1 cm od krawędzi.

7. Pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłym miejscu lub w piekarniku, wybierając ustawienie wyrastania na 30°C.

8. W tym czasie w dolnej części Steamera* z 250 g cukru, rumu, bazylii, mięty, tymianku i skórki z cytryny przygotuj syrop, dodając trochę wody podgrzanej w kuchence mikrofalowej z mocą 750 W. Pozostaw do zaparzenia i przykryj pokrywką. * Naczynie do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej.

9. Po wyrośnięciu ciasta umieść je w formie ceramicznej nadającej się do pieczenia.

10. Formę wstaw do mikrofalówki, wybierz gotowanie z wentylacją i ustaw temperaturę na 180°C, a czas na 20 minut.

11. Po ugotowaniu syropu wyjmij rumowe babeczki z foremek i zanurz je w syropie.

12. Kiedy babeczki wchłoną syrop, ułóż je na talerzach i udekoruj jadalnymi kwiatami o delikatnym kolorze.