1. Do miski wsyp mąkę i drożdże i krótko wymieszaj mikserem.
2. W drugiej misce dokładnie wymieszaj mleko, jajka i żółtko.
3. Dodaj cukier i sól, a następnie ponownie wymieszaj.
4. Mieszankę jajek i mąki ugniataj w mikserze.
5. Dodaj masło w temperaturze pokojowej i wmieszaj do ciasta.
6. Przełóż ciasto do woreczka cukierniczego i wlej do posmarowanych masłem foremek, wypełniając je do około 1 cm od krawędzi.
7. Pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłym miejscu lub w piekarniku, wybierając ustawienie wyrastania na 30°C.
8. W tym czasie w dolnej części Steamera* z 250 g cukru, rumu, bazylii, mięty, tymianku i skórki z cytryny przygotuj syrop, dodając trochę wody podgrzanej w kuchence mikrofalowej z mocą 750 W. Pozostaw do zaparzenia i przykryj pokrywką. * Naczynie do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej.
9. Po wyrośnięciu ciasta umieść je w formie ceramicznej nadającej się do pieczenia.
10. Formę wstaw do mikrofalówki, wybierz gotowanie z wentylacją i ustaw temperaturę na 180°C, a czas na 20 minut.
11. Po ugotowaniu syropu wyjmij rumowe babeczki z foremek i zanurz je w syropie.
12. Kiedy babeczki wchłoną syrop, ułóż je na talerzach i udekoruj jadalnymi kwiatami o delikatnym kolorze.