LighthouseA red and white lighthouse

Nadziewane papryki

Czas przygotowania
25 Protokoły
Czas gotowania
18 Protokoły

Składników

  • - sól
  • 1 jajko
  • - pieprz
  • 4 (około 800 g) zielone lub czerwone papryki
  • 400 g chuda mielona wołowina
  • ½ cebula, pokrojona
  • 30 g masło pokrojone na małe kawałki
  • 2 łyżki stołowe tarta bułka
  • 4 łyżki stołowe mleko lub woda
  • - curry w proszku
  • - tymianek
  • - zioła przyprawowe
  • 1 ½ łyżki bułka tarta
  • 2-3 łyżki woda lub sok pomidorowy
Sposób przygotowania

1. Przekrój papryki poziomo na pół. Usuń pestki i białe włókna.

2. Połącz wołowinę, cebulę, jajko, tartą bułkę, mleko lub wodę, sól, pieprz, curry, tymianek i (świeże lub suszone) zioła przyprawowe i mieszaj aż do połączenia się składników.

3. Napełnij papryki farszem i ułóż w natłuszczonym naczyniu odpowiednim do stosowania w kuchence mikrofalowej. Po wierzchu posyp bułką tartą i masłem pokrojonym w kostkę. Na dno naczynia dookoła papryki wlej wodę lub sok pomidorowy.

4. Umieść naczynie na obrotowej półce i piecz używając mieszanej funkcji grill i mikrofala na mocy 350W przez 15-18 minut. Podawaj.