Ziemniaczane krokiety z ziołami

Czas przygotowania
10 Protokoły
Czas gotowania
20 Protokoły
Jajka, ziemniaki, ser, bułka tarta. Chociaż krokiety są często podawane jako przystawka, mają wszystkie składniki potrzebne do stworzenia kompletnego dania. A jeśli zostaną wzbogacone smakiem ziół, sukces jest gwarantowany.

Składników

  • do dmaku sól i pieprz
  • 50 g mąka
  • 60 g parmezan
  • kilka gałązek tymianek
  • 150 g bułka tarta
  • 2 jajka
  • 500 g gotowane ziemniaki
  • kilka listków szałwia
  • kilka gałązek cząber
  • wystarczająca ilość do smażenia olej arachidowy
Sposób przygotowania

1. Zacznij od ugniatania ziemniaków, kiedy są jeszcze ciepłe.

2. Odstaw je do ostygnięcia, następnie dodajmąkę, połowę bułki tartej, drobno zmielone liście tymianku, cząbru i szałwii, jedno jajko, sól, pieprz i parmezan do uzyskania gładkiej masy.

3. Następnie wilgotnymi dłońmi formuj z ciasta ziemniaczanego krokiety w kształcie walców. Każdy maczaj w ubitym jajku, a następnie w bułce tartej, upewniając się, że dobrze przylegają do krokietów.

4. Włącz kuchenkę i postaw na niej pojemną patelnię z dużą ilością oleju arachidowego.

5. Smaż krokiety w temperaturze około 180°C do całkowitego zarumienienia. Odcedź je na papierowych ręcznikach i podawaj na gorąco!