Darmowa dostawa z wniesieniem

50 zł rabatu za zapisanie się do newslettera

Aż 30 dni na zwrot produktu

DomPrzepisySos z cukinią, bekonem i szafranem
Sos z cukinią, bekonem i szafranemSos z cukinią, bekonem i szafranem
Przygotowanie:5 min
Czas gotowania:30 min
Sos z cukinią, bekonem i szafranem
Składniki
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 torebka szafran
  • kilka łodyg (gałązek) tymianek
  • do smaku oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 300 g makaron penne
  • 80 g pokrojone w kostkę szynka lub boczek
  • 5 średnich rozmiarów cukinie
  • 200 ml smietana
  • - pół szalotki
Przygotowanie
    1.
  • Obierz i umyj cukinie, pokrój je w półksiężyce. Posiekaj szalotkę.
  • 2.
  • Włącz kuchenkę. Umieść na niej dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką, nalej odrobinę oliwy z oliwek, a kiedy się podgrzeje – dodaj szalotki.
  • 3.
  • Smaż przez około dwie minuty, następnie dodaj boczek: smaż na średnim ogniu przez 10 minut, dodaj cukinię i kontynuuj smażenie przez około 15 minut, dodając sól i pieprz.
  • 4.
  • Szafran rozpuść w śmietanie, dodaj do cukinii: podgrzej i dopraw tymiankiem.
  • 5.
  • Makaron penne ugotuj al dente, odcedź, przełóż na talerze, dodaj sos.