Darmowa dostawa z wniesieniem

50 zł rabatu za zapisanie się do newslettera

Aż 30 dni na zwrot produktu

DomPrzepisyCiastka owsiane
Ciastka owsianeCiastka owsiane
Przygotowanie:15 min
Czas gotowania:7 min
Ciastka owsiane
Składniki
  • 1 łyżeczka do herbaty śmietana
  • 55 g mąka
  • 65 g cukier
  • 1 szczypta proszek do pieczenia
  • 50 g masło lub margaryna
  • 25 g płatki owsiane
  • 3-4 łyżki stołowe melasa
  • - papier do pieczenia
Przygotowanie
    1.
  • W zakrytym naczyniu odpowiednim do używania w kuchenkach mikrofalowych stop masło na mocy 350W przez 1½-2 minuty. Gdy masło już się stopiło, dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
  • 2.
  • Z papieru do pieczenia wytnij trzy koła, każde o średnicy równej średnicy talerza crisp®. Umieść jedno z papierowych kół na talerzu crisp® , aby przygotowac pierwszą partię ciastek.
  • 3.
  • Podziel ciasto na trzy równe porcje. Z jednej porcji wywałkuj sześć równych kul ciasta. Ułóż je w okrąg na papierze do pieczenia i delikatnie spłaszcz każdą kulę. Umieść talerz crisp w kuchence i piecz używając funkcji crisp® przez 3-4 minuty aż do zrumienienia na jasnozłoty kolor.
  • 4.
  • Zdejmij papier z ciastkami z talerza crisp® i połóż na płaskiej powierzchni do wystygnięcia.
  • 5.
  • Przygotuj drugą i trzecią partię ciastek w taki sam sposób, lecz skróć czas pieczenia o 1 minutę.