Darmowa dostawa z wniesieniem

50 zł rabatu za zapisanie się do newslettera

Aż 30 dni na zwrot produktu

DomPrzepisyDuszone karczochy z nadzieniem
Duszone karczochy z nadzieniemDuszone karczochy z nadzieniem
Przygotowanie:10 min
Czas gotowania:70 min
Duszone karczochy z nadzieniem
Składniki
  • do smaku sól i pieprz
  • 30 g parmezan
  • kilka gałązek tymianek
  • do smaku oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • kilka listków natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnek
  • 4 karczochy
  • 2 kromki czerstwego chleba [rzemieślniczego?]
  • 50 g ser pecorino
  • 50 g ser typu edam lub mozzarella
  • kilka listków mięta
Przygotowanie
    1.
  • Na początek usuń twarde zewnętrzne liście karczochów i wyczyść wnętrze czubkiem noża, aby usunąć [fuzzy choke] i włochaty meszek.
  • 2.
  • Czas przygotować nadzienie: usuń skórki i zmiel chleb w blenderze wraz z serem, posiekanymi tymiankiem, pietruszką i miętą.
  • 3.
  • Faszeruj karczochy nadzieniem, mocno je ubijając.
  • 4.
  • Włącz kuchenkę i ustaw rondel na ogniu.
  • 5.
  • Czas dodać kilka łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ząbek czosnku i kilka gałązek tymianku: ułóż również karczochy tak, aby nadzienie nie wyszło podczas gotowania.
  • 6.
  • Teraz dodaj sól, pieprz i gotuj na średnim ogniu z pokrywką przez 1 godzinę, co jakiś czas mieszając.
  • 7.
  • Jeśli trzeba, dodaj chochlę wody. Podawaj gorące.