Darmowa dostawa z wniesieniem

50 zł rabatu za zapisanie się do newslettera

Aż 30 dni na zwrot produktu

DomPrzepisyGrillowane kalmary z dressingiem z cytrusów i kaparów
Grillowane kalmary z dressingiem z cytrusów i kaparówGrillowane kalmary z dressingiem z cytrusów i kaparów
Przygotowanie:25 min
Czas gotowania:12 min
Grillowane kalmary z dressingiem z cytrusów i kaparów
Składniki
  • do smaku sól i pieprz
  • kilka listków natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnek
  • 8 mątwa
  • do smaku oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 skórka z cytryny
  • 1 skórka i sok z 1 pomarańczy
  • garść kapary
Przygotowanie
    1.
  • Dokładnie oczyść mątwę.
  • 2.
  • Włóż mątwę do miski z sokiem z jednej cytryny, dwiema łyżkami oliwy extra vergine, obranym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
  • 3.
  • Przez 20 minut pozwól jej nabierać smaku.
  • 4.
  • Włącz kuchenkę i ustaw na niej płytę grzejną.
  • 5.
  • Smaż mątwę po 5-7 minut z każdej strony.
  • 6.
  • Przejdź do dressingu: posiekaj odsolone kapary, skórkę pomarańczy i cytryny oraz natkę pietruszki.
  • 7.
  • Dodaj sok pomarańczowy i kilka łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.