Darmowa dostawa z wniesieniem

50 zł rabatu za zapisanie się do newslettera

Aż 30 dni na zwrot produktu

DomPrzepisyImbirowe klopsiki z owocami morza
Imbirowe klopsiki z owocami morzaImbirowe klopsiki z owocami morza
Przygotowanie:25 min
Czas gotowania:10 min
Imbirowe klopsiki z owocami morza
Składniki
  • do smaku sól i pieprz
  • do smaku bułka tarta
  • 1 jajka
  • kilka gałązek koperek
  • 2 gałązki majeranek
  • - olej arachidowy
  • 150 g miazga z surowych krewetek
  • 150 g filet z okonia morskiego (lub dorady)
  • 2 kromki krojony bochenek chleba
  • 1 skórka z cytrynny
  • 1 kawałek imbir
  • 40 g płatki migdałów
Przygotowanie
    1.
  • Na początek oczyść krewetki: usuń pancerze i ogony oraz przewody pokarmowe.
  • 2.
  • Następnie przepłucz krewetki zimną wodą i posiekaj grubo nożem.
  • 3.
  • Teraz filety dorady obierz ze skóry, usuń zgorzelinę i ości, a następnie za pomocą noża do krojenia mięsa (duży nóż kuchenny) pokrój w drobną kostkę.
  • 4.
  • Mikserem połącz pokrojony chleb bez skórki z ziołami, a następnie dodaj jajko.
  • 5.
  • W misce wymieszaj mięso ryb i skorupiaków doprawione skórką z cytryny, dodaj sok imbirowy (uzyskany przez tarcie korzenia na kawałku białego papierowego ręcznika), a następnie wyciśnij, dopraw solą i pieprzem.
  • 6.
  • Do masy dodaj pastę z chleba i ziół. Wilgotnymi dłońmi formuj małe kule o średnicy 2 cm. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj do niej kilka łyżek bułki tartej.
  • 7.
  • Obtocz kulki w bułce tartej zmieszanej z migdałami.
  • 8.
  • Włącz kuchenkę, umieść naczynie z pulpetami zalanymi dużą ilością oleju arachidowego i smaż w temperaturze około 170°C. Natychmiast podawaj.