Darmowa dostawa z wniesieniem

50 zł rabatu za zapisanie się do newslettera

Aż 30 dni na zwrot produktu

DomPrzepisyPlacki z ciasta chlebowego smażone na głębokim tłuszczu z mozzarellą i boczkiem
Placki z ciasta chlebowego smażone na głębokim tłuszczu z mozzarellą i boczkiemPlacki z ciasta chlebowego smażone na głębokim tłuszczu z mozzarellą i boczkiem
Przygotowanie:15 min
Czas gotowania:15 min
Placki z ciasta chlebowego smażone na głębokim tłuszczu z mozzarellą i boczkiem
Składniki
  • 2 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka cukier
  • 100 g mozzarella
  • do smaku woda
  • - olej arachidowy
  • 3 pełne łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 300 g mąka 00
  • 80 g bekon
  • 8 g drożdże piwowarskie
Przygotowanie
    1.
  • Na początek wymieszaj w misce mąkę, pokruszone drożdże, sól, cukier, olej i tyle wody, aby zrobić miękkie ciasto: ugniataj energicznie przez 10 minut na posypanej mąką powierzchni stolnicy lub na blacie.Zostaw ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym i suchym miejscu.
  • 2.
  • Po tym czasie podziel ciasto na 10 porcji i bez ponownego zagniatania szybko z każdej porcji zrób kulkę, umieszczając na środku trochę mozzarelli i pokrojony w drobną kostkę boczek.
  • 3.
  • Kulki ciasta odstaw na trzydzieści minut w temperaturze pokojowej, z dala od przeciągów.
  • 4.
  • Włącz kuchenkę, postaw rondel i umieść w nim zapiekankę, obficie podlaną olejem arachidowym – w temperaturze 180°C.
  • 5.
  • Smaż kulki ciasta na złoty kolor, osusz je na papierowych ręcznikach i podawaj gorące.