Bawarskie ciasto z pistacjami i białą czekoladą polane sosem z mango

Czas przygotowania
10 Protokoły
Czas gotowania
2 Protokoły
Klasyka kuchni francuskiej, wzbogacona w tej odsłonie pikantnymi nutami pistacji oraz świeżym i nieoczekiwanym smakiem mango. Bavarois to budyń łatwy do przygotowania, ale efektowny. Idealny deser na słodkie zakończenie każdej kolacji.

Składników

  • 100 g cukier
  • 25 ml mleko
  • 12 g żelatyna w listkach
  • 30 g biała czekolada
  • 250 ml śmietana (albo kwaśna śmietana)
  • 3 żółtka
  • 70 g pistacje łuskane i obrane
  • 300 g oczyszczone mango
Sposób przygotowania

1. Zacznij od rozpuszczenia żelatyny w zimnej wodzie. Następnie zmiksuj pistacje na proszek i posiekaj czekoladę.

2. Gdy to zrobisz, w misce wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj posiekane pistacje i wlej mleko.

3. Czas przelać mieszaninę do rondla, podstawić na średnim ogniu i doprowadzić do 85°C, stale mieszając

4. Dodaj odsączoną i wyciśniętą żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

5. Teraz wlej miksturę do miski, dodaj posiekaną czekoladę; ostudź całkowicie i dodaj ubitą śmietanę; wlej do foremek i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

6. Po tym czasie udekoruj deser salsą z mango.

7. Przygotowaną z mango zmiksowanego z cukrem.