LighthouseA red and white lighthouse

Ciastka owsiane

Czas przygotowania
15 Protokoły
Czas gotowania
7 Protokoły

Składników

  • 50 g masło lub margaryna
  • 25 g płatki owsiane
  • 55 g mąka
  • 65 g cukier
  • 1 szczypta proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka do herbaty śmietana
  • 3-4 łyżki stołowe melasa
  • - papier do pieczenia
Sposób przygotowania

1. W zakrytym naczyniu odpowiednim do używania w kuchenkach mikrofalowych stop masło na mocy 350W przez 1½-2 minuty. Gdy masło już się stopiło, dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.

2. Z papieru do pieczenia wytnij trzy koła, każde o średnicy równej średnicy talerza crisp®. Umieść jedno z papierowych kół na talerzu crisp® , aby przygotowac pierwszą partię ciastek.

3. Podziel ciasto na trzy równe porcje. Z jednej porcji wywałkuj sześć równych kul ciasta. Ułóż je w okrąg na papierze do pieczenia i delikatnie spłaszcz każdą kulę. Umieść talerz crisp w kuchence i piecz używając funkcji crisp® przez 3-4 minuty aż do zrumienienia na jasnozłoty kolor.

4. Zdejmij papier z ciastkami z talerza crisp® i połóż na płaskiej powierzchni do wystygnięcia.

5. Przygotuj drugą i trzecią partię ciastek w taki sam sposób, lecz skróć czas pieczenia o 1 minutę.