LighthouseA red and white lighthouse

Ciasto millefeuille z bitą śmietaną i malinami

Czas przygotowania
25 Protokoły
Czas gotowania
Chef plus: 9 minut
Supreme Chef: 11 minut
Wyśmienita wersja klasycznego deseru łączącego ciasto francuskie i bitą śmietanę. Podawana w małych pysznych porcjach, udekorowana świeżymi malinami i kwiatami.

Składników

  • 2 łyżki cukier puder
  • 150 g ciasto francuskie
  • ½ cytryna
  • 4 żółtka
  • 60 g cukier drobno mielony
  • 30 g skrobia kukurydziana
  • 50 g maliny
  • 1 laska wanilii
Sposób przygotowania

1. W misce ubij żółtka z cukrem na gładką masę.

2. Dodaj skrobię kukurydzianą i dobrze wymieszaj.

3. Dodaj mleko, laskę wanilii i skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj, aż będzie masa będzie gładka.

4. Przykryj miskę przezroczystą folią nadającą się do gotowania w kuchence mikrofalowej i wstaw do mikrofalówki: ustaw moc na 750 W, a czas na 2 minuty (jeśli robisz 2 porcje, 4 minuty – 4 porcje).

5. W tym czasie rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój je w prostokąty o szerokości około 1 palca.

6. Umieść prostokąty na talerzu i posyp cukrem pudrem.

7. Umieść talerz w kuchence mikrofalowej, wybierz funkcję Crisp i ustaw czas gotowania na 11 minut.

8. Po przygotowaniu ciasta francuskiego umieść ciasto na talerzu, przekładając na przemian warstwy kremu na warstwach ciasta francuskiego. Następnie udekoruj malinami i przykryj małymi kwiatami jadalnymi.