LighthouseA red and white lighthouse

Czekolada cynamonowa

Czas przygotowania
2 Protokoły
Czas gotowania
5 Protokoły
Najbardziej klasyczny z zimowych przysmaków, rozgrzewający zimne popołudnia. Pyszna przekąska, która przy okazji jest zdrowa: cynamon o ostrym zapachu jest naturalnym lekarstwem na pierwsze przeziębienia sezonu.

Składników

  • 6 płaskich łyżek cukier
  • do smaku mleko
  • 6 płaskich łyżek mąka kukurydziana
  • 6 płaskich łyżek kakao niesłodzone
  • 100 g gorzka czekolada
  • do smaku cynamon mielony
Sposób przygotowania

1. Na początek grubo posiekaj czekoladę nożem i włóż ją do misy miksera. Dodaj cukier, skrobię kukurydzianą, cynamon i kakao. Połącz składniki aż do uzyskania drobnego, jednorodnego proszku.

2. Włącz kuchenkę.

3. Postaw rondel na kuchence, wlej 800 ml mleka do mieszanki i gotuj na wolnym ogniu aż czekolada stanie się gęsta i kremowa. Podawać na gorąco.