LighthouseA red and white lighthouse

Dorada z fenkułem

Czas przygotowania
10 Protokoły
Czas gotowania
15 Protokoły
Dorada to lekka i pachnąca ryba. Fakt, że pojawia się w wielu dietach, nie powienien Cię zniechęcać przed spróbowaniem go. Możesz wzmocnić jego aromat odrobiną skórki pomarańczy i kilkoma nasionami kopru włoskiego; otrzymasz wyśmienite danie.

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • 30 g masło
  • 1 pełna łyżka olej
  • 2 koper włoski
  • pół kieliszka białe wino
  • kilka listków bazylia
  • 4 filet z dorady
  • 1 skórka pomarańczowa pokrojona w paski
  • 1 pełna łyżka nasiona kopru
Sposób przygotowania

1. Filety dorady posmaruj oliwą z oliwek, posyp pestkami kopru włoskiego, połową posiekanej bazylii i kilkoma małymi paseczkami skórki pomarańczowej, solą i pieprzem.

2. Oczyść koper i pokrój go w cienkie plasterki.

3. Umieść rondel na kuchence.

4. Dodaj masło i rozpuść je.

5. Ułóż w rondlu koper włoski, zarumień go przez 2 minuty, posól, zalej białym winem i odparuj.

6. Następnie przełóż koper na talerz i umieść filety z dorady w rondlu; zrumień je z obu stron. Wyjmij rybę, na talerz z koprem, posyp całość pozostałą bazylią i skórką pomarańczową. Natychmiast podawaj.