LighthouseA red and white lighthouse

Duszona polędwica wołowa z warzywami polana remuladą lub zielonym sosem

Czas przygotowania
10 Protokoły
Czas gotowania
35 Protokoły
Remulada to sos o francuskich korzeniach. Aby go przygotować, zrób świeży majonez, dodaj posiekane kapary, korniszony i aromatyczne zioła. Jego ostry smak sprawia, że jest idealnym uzupełnieniem Bollito, króla zimowych przepisów.

Składników

  • 2 ziemniaki
  • 3 marchewka
  • 2 gałązki natka pietruszki
  • 1.2 kg polędwica wołowa
  • 2 pory
  • 4 łodygi selera
  • 1 cebula z wbitymi 3 goździkami
  • 2 li liście laurowe
  • - sól gruboziarnista
  • - pieprz ziarnisty
  • - remulada lub zielony sos
Sposób przygotowania

1. Zacznij od oczyszczenia warzyw: obierz marchewki i ziemniaki, usuń liście z selera, a także korzenie i zielone części pora.

2. wlej do garnka 3 l wody i umieść go na kuchence. Dodaj sól, warzywa, pieprz i zioła.

3. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj jeszcze przez ok. 10 minut.

4. Dodaj polędwicę obwiązaną sznurkiem i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut – mięso powinno być różowe w środku.

5. Podawaj pokrojoną polędwicę z posiekanymi warzywami polanymi sosem.