LighthouseA red and white lighthouse

Duszone karczochy z nadzieniem

Czas przygotowania
10 Protokoły
Czas gotowania
70 Protokoły
Faszerowane karczochy mogą być podawane jako dodatek lub drugie danie – zwłaszcza przygotowane według tego przepisu, w którym lekko gorzki smak karczocha jest zrównoważony słodyczą sera.

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • 30 g parmezan
  • kilka gałązek tymianek
  • do smaku oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • kilka listków natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnek
  • 4 karczochy
  • 2 kromki czerstwego chleba [rzemieślniczego?]
  • 50 g ser pecorino
  • 50 g ser typu edam lub mozzarella
  • kilka listków mięta
Sposób przygotowania

1. Na początek usuń twarde zewnętrzne liście karczochów i wyczyść wnętrze czubkiem noża, aby usunąć [fuzzy choke] i włochaty meszek.

2. Czas przygotować nadzienie: usuń skórki i zmiel chleb w blenderze wraz z serem, posiekanymi tymiankiem, pietruszką i miętą.

3. Faszeruj karczochy nadzieniem, mocno je ubijając.

4. Włącz kuchenkę i ustaw rondel na ogniu.

5. Czas dodać kilka łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ząbek czosnku i kilka gałązek tymianku: ułóż również karczochy tak, aby nadzienie nie wyszło podczas gotowania.

6. Teraz dodaj sól, pieprz i gotuj na średnim ogniu z pokrywką przez 1 godzinę, co jakiś czas mieszając.

7. Jeśli trzeba, dodaj chochlę wody. Podawaj gorące.