1. Obierz ziemniaki, pokrój w plastry lub w kostkę. Opłucz i osusz rybę.
2. Rozłóż ziemniaki w naczyniu odpowiednim do używania w mikrofalówce. Dodaj wodę, przykryj i gotuj przez 8-10 minut na mocy 750W. W trakcie gotowania zamieszaj.
3. Gdy ziemniaki sa prawie ugotowane, odcedź przez durszlak usuwając zbędną wodę.
4. Lekko natłuść tacę do pieczenia w kuchence mikrofalowej i rozłóż połowę ziemniaków jako bazę. Przypraw solą i pieprzem. Następnie utwórz warstwę z cebuli, czosnku i pietruszki, a na wierzch połóż rybę. Przykryj pozostałymi ziemniakami. Przypraw i lekko skrop olejem.
5. Umieść danie na obrotowej półce i piecz stosując funkcję mieszanego grilla na mocy 350W przez 18-20 minut. Podawaj, gdy ryba jest całkowicie upieczona.