LighthouseA red and white lighthouse

Filet rybny z pieca

Czas przygotowania
40 Protokoły
Czas gotowania
30 Protokoły

Składników

  • szczypta sól
  • szczypta pieprz
  • 500-600 g filety lub kotlety z ryby
  • 1-1,2 kg ziemniaki
  • 100 ml woda
  • 1 cienko pokrojona cebula
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 posiekany pęczek pietruszki
  • 5 łyżek olej
Sposób przygotowania

1. Obierz ziemniaki, pokrój w plastry lub w kostkę. Opłucz i osusz rybę.

2. Rozłóż ziemniaki w naczyniu odpowiednim do używania w mikrofalówce. Dodaj wodę, przykryj i gotuj przez 8-10 minut na mocy 750W. W trakcie gotowania zamieszaj.

3. Gdy ziemniaki sa prawie ugotowane, odcedź przez durszlak usuwając zbędną wodę.

4. Lekko natłuść tacę do pieczenia w kuchence mikrofalowej i rozłóż połowę ziemniaków jako bazę. Przypraw solą i pieprzem. Następnie utwórz warstwę z cebuli, czosnku i pietruszki, a na wierzch połóż rybę. Przykryj pozostałymi ziemniakami. Przypraw i lekko skrop olejem.

5. Umieść danie na obrotowej półce i piecz stosując funkcję mieszanego grilla na mocy 350W przez 18-20 minut. Podawaj, gdy ryba jest całkowicie upieczona.