LighthouseA red and white lighthouse

Filet z łososia ze szparagami

Czas przygotowania
1 Protokoły
Czas gotowania
1 Protokoły

Składników

  • 2–3 łyżki stołowe świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
  • 1 łyżka stołowa świezo wyciśnięty sok z cytryny
  • ½ łyżki skórka z pomarańczy
  • 6 łyżek oliwa
  • ½ pęczek szczypiorku
  • 300 g szparagi białe
  • 250 g szparagi zielone
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 (po 200g) filet z łososia
  • - sól i pieprz
Sposób przygotowania

1. Wymieszaj sok z pomarańczy, sok z cytryny i startą skórkę z pomarańczy dodając szczyptę solii i pieprzu. Połącz z oliwą delikatnie ubijając. Posiekaj drobno szczypiorek i dodaj do mieszanki. Przykryj powstały vinaigrette i odstaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

2. W międzyczasie umyj szparagi, obierz zdrewniałą zewnętrzną skórkę i odetnij końce. Używając obieraczki do szparagów zestrugaj szparagi na cienkie plastry. Połącz z dwiema łyżkami stołowymi sosu vinaigrette, dopraw solą i pieprzem. Usuń gniazdo nasienne z papryczki chili i pokrój w cieniutkie paski. Dodaj do szparagów i przenieś wszystko do odpowiedniego płaskiego naczynia.

3. FIlety z łososia posyp solą i pieprzem. Połóż na szparagach w naczyniu płaską stroną do dołu. Przykryj i piecz w mikrofalówce na mocy 650W przez około 10 do 12 minut. Łososia należy dopiec, tj mięso ze środkowej części fileta powinno być matowe. Skrop z wierzchu pozostałym sosem vinaigrette i podawaj.