Fondue z warzywami

Czas przygotowania
5 Protokoły
Czas gotowania
10 Protokoły
Sekretem doskonałego fondue jest cierpliwość. Ser musi się powoli topić podczas niekończących się obrotów w kadzi. Ale gdy już osiągnie idealną konsystencję, smak zanurzanych w nim warzyw będzie nie do odparcia. Spróbuj sam.

Składników

  • do smaku sól
  • 25 g masło
  • 4 żółtka jajka
  • 400 g ser fontina
  • 200 g mleko pełne
  • 400 g karczochy, ziemniaki i gotowana cukinia
Sposób przygotowania

1. Usuń skórkę z sera fontina, następnie pokrój go.

2. Postaw garnek na kuchence.

3. W garnku umieść ser, żółtka, mleko i masło.

4. Włącz kuchenkę. W tym momencie ciągle mieszaj, aż płyn zgęstnieje (i będzie o konsystencji śmietany).

5. Gdy mikstura zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia.

6. Fondue jest już gotowe do podawania z warzywami.