Grillowane kalmary z dressingiem z cytrusów i kaparów

Czas przygotowania
25 Protokoły
Czas gotowania
12 Protokoły
Mątwa to ważna alternatywa dla mięsa z grilla, szczególnie latem. Dlaczego nie dodać im odrobiny smaku świeżym sosem cytrusowym?

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • kilka listków natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnek
  • 8 mątwa
  • do smaku oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 skórka z cytryny
  • 1 skórka i sok z 1 pomarańczy
  • garść kapary
Sposób przygotowania

1. Dokładnie oczyść mątwę.

2. Włóż mątwę do miski z sokiem z jednej cytryny, dwiema łyżkami oliwy extra vergine, obranym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.

3. Przez 20 minut pozwól jej nabierać smaku.

4. Włącz kuchenkę i ustaw na niej płytę grzejną.

5. Smaż mątwę po 5-7 minut z każdej strony.

6. Przejdź do dressingu: posiekaj odsolone kapary, skórkę pomarańczy i cytryny oraz natkę pietruszki.

7. Dodaj sok pomarańczowy i kilka łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.