LighthouseA red and white lighthouse

Gruszki na parze

Czas przygotowania
15 Protokoły
Czas gotowania
10 Protokoły

Składników

  • 6 gruszki odmiany williams
  • 1 szklanka wino czerwone
  • 1 szklanka wino białe
  • 1 starta skórka z cytryny
  • 25 g cukier puder
Sposób przygotowania

1. Obierz gruszki, zostawiając kilka do dekoracji.

2. Ułóż gruszki na wkładce do parowania. Posyp cukrem pudrem i skórką cytrynową i zalej obiema szklankami wina.

3. Przykryj i gotuj w kuchence mikrofalowej nie dłużej niż 6-10 minut. Uwaga: czas gotowania będzie różny w zależności od stopnia dojrzałości owoców.

4. Ułóż gruszki na półmisku, polej kilkoma łyżkami winnego sosu.

5. Posyp cukrem do smaku i udekoruj skórką.