LighthouseA red and white lighthouse

Jajka na miękko z kremem z groszku

Czas przygotowania
0 Protokoły
Czas gotowania
12 Protokoły
Prosty i szybki przepis, w którym jedyną rzeczą, która naprawdę ma znaczenie, jest użycie superświeżych jajek. Dodatek kremu z groszku sprawia, że jest to danie kompletne, smaczne i pełne energii.

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • 4 jajka
  • do smaku szczypiorek
  • 2 pełne łyżki ocet winny
  • - zupa z groszku (przepis nr 7)
Sposób przygotowania

1. Wlej pół litra wody do dość dużego garnka.

2. Doprowadź do wrzenia, dodaj sól i ocet winny. Zmniejsz ogień (musi być ledwo wyczuwalny).

3. Ostrożnie włóż jajka do wrzątku.

4. Gotuj je przez 3-4 minuty, wyłów łyżką durszlakową i osusz na ręczniku papierowym.

5. Podgrzej zupę z groszku, wlej jej niewielką ilość na każdy talerz, umieść jedno jajko na środku, posyp pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.