LighthouseA red and white lighthouse

Kieszonki z bakłażana nadziewane szynką i serem z dodatkiem bazylii

Czas przygotowania
8 Protokoły
Czas gotowania
10 Protokoły
Chrupiące i aromatyczne na zewnątrz, miękkie i pyszne w środku. Kieszonki / Roladki z bakłażana to proste danie, które zaskakuje strukturą smaków: warstwa po warstwie ujawnia nowe smaki, jeden bardziej aromatyczny od drugiego.

Składników

  • do smaku bułka tarta
  • 2 jajka
  • 1 1 duży bakłażan
  • 120 g szynka
  • 60 g ser ciągnący się
  • kilka listków bazykia
  • do smaku oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania

1. Na początek umyj bakłażana, usuń łodygę i krajalnicą, mandoliną lub ostrym nożem pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. (około 8 plasterków)

2. Teraz pokrój ser na plasterki.

3. Owiń ser i liść bazylii wokół plastra szynki, tworząc małe kieszonki i włóż po jednej do każdego kawałka bakłażana.

4. Potem złóż każdy nadziewany plasterek na pół i zabezpiecz go jedną lub dwiema wykałaczkami.

5. Najpierw zanurz plastry w rozmieszanym jajku, a następnie w bułce tartej.

6. Włącz kuchenkę i ustaw na niej duży garnek ze sporą ilością oliwy z oliwek.

7. Smaż na głębokim tłuszczu kieszonki w temperaturze około 180 stopni, aż się zezłocą. Osusz na papierowych ręcznikach i podawaj na gorąco.