krewetki z kwiatami cukinii w tempurze

Czas przygotowania
40 Protokoły
Czas gotowania
10 Protokoły
Japońska tradycja i kuchnia włoska łączą się w tym daniu z tempurą suchą panierką o japońskim rodowodzie. Ta interpretacja wzbogaca obie kultury gastronomiczne; krewetki odkrywają niezwykłe połączenie, a klasyczne kwiaty cukinii spotykają się z niezwykłym ciastem.

Składników

  • do smaku sól
  • 1 żółtko jajko
  • 80 g woda
  • 80 g mąka 00
  • 12 ogonki krewetek
  • 12 kwiaty cukinii
  • do smaku kostki lodu
  • - wystarczająca ilość oleju arachidowego do smażenia
Sposób przygotowania

1. Ubij żółtka, potem dodawaj wodę na przemian z mąką, aż ciasto będzie gładkie.

2. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej pół godziny.

3. Oczyść krewetki, usuń przewody pokarmowe i umyj krewetki. Oczyść kwiaty dyni, usuń ogonki i owiń kwiaty wokół ogonów krewetek, zabezpieczając je długim drewnianym szpikulcem.

4. Postaw patelnię na ogniu, wlej olej arachidowy i podgrzej (do 180°C).

5. Dodaj kostki lodu do ciasta, zanurz krewetki i umieść je w gorącym oleju, po kilka na raz i smaż, aż się zarumienią.

6. Odcedź ja na pergaminie i podawaj z sosem sojowym do smaku.