LighthouseA red and white lighthouse

Kurczak z oliwkami i pomarańczami

Czas przygotowania
120 Protokoły
Czas gotowania
40 Protokoły
Już sama nazwa tego przepisu kojarzy się z wyrafinowanym smakiem. To doskonała potrawa na ważną kolację, zwłaszcza jeśli zależy Ci na oszczędności.

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • kilka gałązek tymianek
  • 1 ząbek czosnek
  • 1 pomarańcza
  • 1 gałązka majeranek
  • pół kieliszka białe wino
  • kilka listków szałwia
  • do smaku oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 gałązka pomidorki koktajlowe
  • 1 pierś kurczaka
  • 2 pełne łyżki oliwki teggiasche lub ciemne oliwki
Sposób przygotowania

1. Zamarynuj kurczaka na kilka godzin w białym winie, skórce pomarańczowej, połowie ziół i łyżce oleju.

2. Następnie na patelni umieść łyżkę oliwy extra vergine, szałwię, majeranek i tymianek (część ziół zostaw na później) i ząbek czosnku. Podgrzewaj kilka minut, potem połóż dwie połówki kurczaka wyjęte z marynaty.

3. Zarumień mięso z obu stron, dodaj sok pomarańczowy i oliwki. Smaż dalej pod pokrywką przez około pół godziny.

4. Następnie dodaj pomidory koktajlowe pokrojone w ćwiartki i resztę ziół i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut.