Limonkowo-ananasowe szaszłyki z krewetek z salsą z awokado

Czas przygotowania
40 Protokoły
Czas gotowania
10 Protokoły
Krewetki królewskie, ananas i lekki sos z greckiego jogurtu i awokado: tropikalny związek, który przenosi zmysły na karaibską plażę. Idealny przepis na doskonałą przystawkę lub danie, może tylko w letnie wieczory.

Składników

  • do smaku sól
  • 2 limonka
  • 120 g jogurt grecki
  • kilka listków mięta
  • 1 pełna łyżka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 8 liście laurowe
  • 12 krewetki
  • - pół ananasa
  • 1 dojrzałe awokado
  • do smaku sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania

1. Usuń z krewetek pancerzyki i przewody pokarmowe, resztę opłucz pod wodą.

2. Potem zanurz je przez 30 minut w marynacie z soku z limonki, łyżki oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

3. Oczyść ananasa i pokrój na małe kawałki.

4. Nadziewaj na patyki do szaszłyków krewetki na przemian z listkami laurowymi, limonką i plasterkami ananasa.

5. Włącz kuchenkę i i ustaw na niej płytę grzejną. Smaż szaszłyki w wysokiej temperaturze przez kilka minut z każdej strony.

6. Podawaj szaszłyki polane sosem uzyskanym przez zmieszanie awokado z jogurtem greckim, kilkoma liśćmi mięty, solą, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek.