Omlet ze szparagami, praską szynką i serem

Czas przygotowania
5 Protokoły
Czas gotowania
8 Protokoły
Omlet to jeden z najbardziej znanych przepisów tradycyjnej kuchni francuskiej. Inaczej niż podczas przygotowania farszu do frittaty, Czesi dodają farsz po ugotowaniu, zwracając uwagę na to, aby mieszanina była lekko rzadka. Kilka minut ... et voilà, już można się tym daniem delektować.

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • 2 porcje masło
  • 4 jajka
  • 12 ugotowane szparagi
  • 100 g szynka praska
  • 80 g ciągnący się ser wędzony
Sposób przygotowania

1. Ubij jajka, dodaj sól i pieprz.

2. Włącz kuchenkę.

3. Na patelni z powłoką nieprzywierającą rozpuść masło.

4. Następnie wlej 1/4 mieszanki jajecznej, połóż paski sera, plastry szynki praskiej i 3 szparagi na połowie omletu.

5. Uformuj z omletu kopertę/kieszonkę i smaż jeszcze kilka minut. Podawaj na gorąco.