LighthouseA red and white lighthouse

Panierowane bakłażany w stylu śródziemnomorskim

Czas przygotowania
20 Protokoły
Czas gotowania
Chef plus: 9 minut
Supreme Chef: 14,5 minuty
Elegancka reinterpretacja tradycyjnej potrawy „melanzane alla parmigiana”, lekko gotowana dzięki funkcji Crisp Fry. Pyszna przystawka, doskonała nawet latem lub smaczne danie warzywne podawane jako alternatywa dla mięsa czy ryb.

Składników

  • szczypta sól
  • 50 g parmezan
  • 4 łyżki oliwa z oliwek
  • 200 g bułka tarta
  • 2 jajka
  • 2 listki bazylia
  • 300 g bakłażan
  • 100 g pomidorki koktajlowe
  • szczypta biały pieprz
  • 1 łyżka słodka papryka
  • 50 g mąka uniwersalna
Sposób przygotowania

1. Zetrzyj parmezan i przekrój pomidory na pół.

2. Wymieszaj pomidory z oliwą, solą i pieprzem i dodaj parmezan.

3. Posiekaj bazylię i włóż do miski z bułką tartą i papryką, dopraw oliwą, solą i pieprzem.

4. Bakłażany obierz i pokrój w prostokąty o grubości około 1,5 cm.

5. Zanurz je w mące, a następnie w ubitym jajku.

6. Potem obtocz w bułce tartej, dociskając, aby się dobrze trzymała i odłóż na talerz.

7. Umieść talerz w kuchence mikrofalowej, wybierz funkcję Crisp Fry i ustaw czas gotowania na 14 minut i 30 sekund.

8. Podawaj na gorąco z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem po podgrzaniu przez 1 minutę w kuchence mikrofalowej z mocą 750 W.