LighthouseA red and white lighthouse

Panna cotta z kawą i kardamonem

Czas przygotowania
5 Protokoły
Czas gotowania
10 Protokoły
Kiedy mówimy o kremach, pierwsze, co przychodzi nam do głowy, to panna cotta, budyń stworzony w Piemoncie, który teraz jest znany na całym świecie. To oczywiście nie znaczy, że nie może już zadziwiać: jedna łyżeczka kawy rozpuszczalnej wystarczy, aby stworzyć nową pyszną wersję.

Składników

  • 1/2 l śmietana
  • 80 g cukier
  • 1 pełna łyżka kawa rozpuszczalna
  • 10 g listki żelatyny
  • 2 strąki kardamonu
  • 1 laska wanilia
  • - wafle
Sposób przygotowania

1. Zanurz listki żelatyny w chłodnej wodzie.

2. Postaw rondel na kuchence.

3. Do rondla wlej śmietanę z cukrem, strączkami kardamonu i laską wanilii podzieloną na pół.

4. Doprowadź do wrzenia.

5. Teraz dodaj wyciśniętą i odsączoną żelatynę oraz kawę rozpuszczalną.

6. Przelej miksturę do foremek, pozwól jej ostygnąć i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

7. Podawaj deser z dekoracją z wafli.