LighthouseA red and white lighthouse

Pieczona polędwica wołowa z surowym groszkiem

Czas przygotowania
20 Protokoły
Czas gotowania
Chef plus: 7 minut
Supreme Chef: 8 minut
Delikatne grillowane plastry polędwicy wołowej, perfekcyjnie ugotowane i podane z delikatnym kremowym groszkiem i ziemniakami.

Składników

  • 1 pinch czarny pieprz
  • 50 g masło
  • 150 g ziemniaki
  • 700 g polędwica wołowa
  • 4 łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 gałązki rozmaryn
  • 2 anyż (gwiazdki)
  • 1 łyżka jałowiec
  • 200 g świeży groszek
Sposób przygotowania

1. Napełnij spód parowaru wodą do wskazanego poziomu. Włóż kosz, następnie dodaj groszek i ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki. Załóż pokrywkę i ustaw kuchenkę mikrofalową na gotowanie na parze przez 6 minut z mocą 750 W.

2. Do miski wlej olej, wsyp rozmaryn, jałowiec, anyż, sól i pieprz.

3. Plastry polędwicy pozostaw do marynowania w oleju i przyprawach w lodówce na pół godziny.

4. Umieść pusty talerz w kuchence mikrofalowej i ustaw funkcję Crisp na 2 minuty, aby go podgrzać. Wyjmij go z kuchenki mikrofalowej i ostrożnie ułóż na nim polędwiczki.

5. Wyjmij talerz z kuchenki mikrofalowej i ostrożnie połóż na nim polędwiczki.

6. Włóż talerz z powrotem do kuchenki mikrofalowej i kontynuuj gotowanie, ustawiając go na funkcję Crisp przez kolejne 4 minuty.

7. Po przygotowaniu wyjmij polędwiczki i pokrój w paski.

8. Udekoruj danie, umieszczając łyżką krem z groszku i ziemniaków na dnie naczynia, następnie dodaj surowy groszek i podawaj.

9. Ozdób talerze kolorowymi kwiatami jadalnymi.