Pieczony indyk ze szpinakiem i cytryną

Czas przygotowania
15 Protokoły
Czas gotowania
60 Protokoły
Mięso z indyka należy do najlżejszych. Dlatego ważne jest, aby – ze względu na jego delikatność – dobrać do niego odpowiednie dodatki. Dzięki temu połączeniu cytryny, szpinaku i orzechów włoskich z pewnością podasz aromatyczną pieczeń o zrównoważonym smaku.

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnek
  • pół kieliszka białe wino
  • 1 filet z piersi z indyka
  • 150 g boczek
  • 70 g ser edamski
  • 500 g szpinak - ugotowany i dobrze odsączony
  • - skórka z dwóch cytryn
  • 100 g orzechy włoskie
  • do smaku szałwia i rozmaryn
Sposób przygotowania

1. Dopraw pierś z indyka solą i pieprzem.

2. Ułóż na mięsie szpinak, posiekane orzechy włoskie, startą cytrynę i ser edamski.

3. Zwiń filet w roladkę, następnie zawiń go w plastry boczku i zawiąż sznurkiem do gotowania.

4. Włącz płytę i ustaw na niej patelnię z wysokimi brzegami.

5. Dodaj oliwę z oliwek extra vergine, dodaj ząbek czosnku, szałwię i rozmaryn.

6. Smaż wszystko na wolnym ogniu, aby składniki dobrze się wymieszały. Następnie połóż indyka na patelni.

7. Przyrumień mięso ze wszystkich stron, polej białym winem i pozostaw do odparowania. Następnie dodaj sól i pieprz i przykryj.

8. Teraz gotuj na średnim ogniu przez około 50 minut, pozostawiając patelnię odkrytą przez ostatnie 10 minut.