LighthouseA red and white lighthouse

Placek ze szpinakiem i serem ricotta

Czas przygotowania
25 Protokoły
Czas gotowania
12 Protokoły

Składników

  • odrobina mleko
  • 500 g ciasto francuskie
  • 500 g mrożony szpinak
  • 300 g solona ricotta
  • 1 roztrzepane żółtko jaja
  • 30 g parmezan
  • 30 g pecorino
  • - gałka muszkatołowa
  • szczypta pieprz
  • 5 ser żółty w plastrach
Sposób przygotowania

1. Ugotuj szpinak do miękkości i odsącz zbędną wodę. Grubo posiekaj i połącz w misce z ricottą, jajkiem, parmezanem, pecorino, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

2. Talerz crisp® wysyp bułką tartą. Rozwałkuj ciasto na osypanej mąką powierzchni i podziel na pół. Upewnij się, że obie połówki są wystarczająco duże i mają odpowiedni kształt, by zmieścić się w formie. Umieść jedną połowę ciasta na talerzu crisp®, upewnij się, że brzegi są nieco grubsze.

3. Na spodzie z ciasta rozłóż plastry sera, a na to rozłóż równomiernie mieszaninę szpinakowo-serową. Na całość połóż drugi płat ciasta. Zlep brzegi, wierzch pokłuj widelcem i posmaruj rozbitym żółtkiem z odrobiną mleka. Piecz przez 12 minut używając funkcji crisp®.