Placki z ciasta chlebowego smażone na głębokim tłuszczu z mozzarellą i boczkiem

Czas przygotowania
15 Protokoły
Czas gotowania
15 Protokoły
Mozzarella i pancetta: pierwsza słodka i miękka, druga chrupiąca i aromatyczna. Ich delikatny kontrast sprawia, że wnętrza tych placków są przyjemnym odkryciem. Jedyna wada tych przystawek? Kończąc jedną, myślisz o następnej.

Składników

  • 2 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka cukier
  • 100 g mozzarella
  • do smaku woda
  • - olej arachidowy
  • 3 pełne łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 300 g mąka 00
  • 80 g bekon
  • 8 g drożdże piwowarskie
Sposób przygotowania

1. Na początek wymieszaj w misce mąkę, pokruszone drożdże, sól, cukier, olej i tyle wody, aby zrobić miękkie ciasto: ugniataj energicznie przez 10 minut na posypanej mąką powierzchni stolnicy lub na blacie.Zostaw ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym i suchym miejscu.

2. Po tym czasie podziel ciasto na 10 porcji i bez ponownego zagniatania szybko z każdej porcji zrób kulkę, umieszczając na środku trochę mozzarelli i pokrojony w drobną kostkę boczek.

3. Kulki ciasta odstaw na trzydzieści minut w temperaturze pokojowej, z dala od przeciągów.

4. Włącz kuchenkę, postaw rondel i umieść w nim zapiekankę, obficie podlaną olejem arachidowym – w temperaturze 180°C.

5. Smaż kulki ciasta na złoty kolor, osusz je na papierowych ręcznikach i podawaj gorące.