LighthouseA red and white lighthouse

Polędwica wołowa z letnim sosem pomidorowym

Czas przygotowania
10 Protokoły
Czas gotowania
8 Protokoły
Delikatna, aromatyczna sztuka mięsa w towarzystwie świeżego kolorowego sosu. Stawiając na mięso, nie zapominamy w tym przepisie o żywych nutach tymianku, mięty, cytryny i pietruszki… po prostu odrobina lata na każdą porę roku.

Składników

  • 4 plastry polędwica wołowa
  • 100 g papryka żółta i zielona
  • 100 g pomidory
  • 50 g cebula czerwona
  • mały pęczek tymianek, pietruszka i mięta
  • - sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tworzenia
  • do smaku sól i pieprz
Sposób przygotowania

1. Najpierw usuń nasiona pomidorów i papryki. Następnie zmiksuj warzywa.

2. Obierz i drobno posiekaj cebulę.

3. Posiekaj zioła, posmaruj kawałki polędwicy odrobiną oliwy i posyp garścią ziół oraz solą i pieprzem.

4. Czas włożyć wszystkie warzywa do miski, dodać sok z cytryny, resztę oliwy i zioła oraz doprawić solą i pieprzem.

5. Umieść grill na kuchence.

6. Czas podgrzać talerz.

7. Ułóż na nim plastry polędwicy.

8. Pozwól im się przyrumienić – smażąc je przez 3-4 minuty z każdej strony.

9. Na koniec każdy plaster ozdób sosem warzywnym.